Slide Slide5

Eturauhanen on ns. lisäsukurauhanen, jonka tehtävä on muodostaa ja varastoida siemennestettä. Siemenneste muodostuu edellä mainituissa rauhasrakenteissa, joista se purkautuu rauhastiehyitä (6) pitkin virtsaputken (10) alkuosaan. Eturauhanen muodostaa 1/4 - 1/5 siemennesteen tilavuudesta.

Valtaosa siemennesteestä muodostuu parillisissa rakkularauhasissa (3), jotka sijaitsevat virtsarakon, peräsuolen ja eturauhasen rajaamassa kolmiossa. Siittiöt muodostuvat ja tulevat siemenjohtimia (1) pitkin kiveksistä. Rauhaserite sisältää siittiöiden tarvitsemia ravinteita ja muita niiden elinvoimaisuuden ja liikkumiskyvyn kannalta tärkeitä yhdisteitä. 

prostate et vesicules seminales 402x303Eräs eturauhasen erittämä valkuaisaine on prostataspesifinen antigeeni (PSA), joka kuuluu ns. proteaasientsyymeihin, jonka fysiologinen tehtävä on liuottaa geelimäinen siemenneste juoksevaan muotoon. Prostataspesifisen antigeenin määrä veressä voidaan mitata ja siitä on tullut merkittävä eturauhassyövän merkkiaine. 

Eturauhasen kehitys, kasvu ja toiminta samoin kuin eturauhassyövän synty ja kasvu ovat riippuvaisia miessukuhormoneista. Todennäköisesti myös muilla hormoneilla, kuten estrogeeneilla, on tässä suhteessa merkitystä. 

Mahdollisesti eturauhaseritteellä on jonkun verran merkitystä myös sen antibakteerisen vaikutuksen perusteella, minkä katsotaan olevan osittain syynä siihen, että miehillä virtsaputkea pitkin nousevia tulehduksia on huomattavasti vähemmän kuin naisilla.

Linkit ja viitteet
Hervonen H, Virtanen I. Miehen sukupuolielinten rakenne.  Kirjassa: Taari K, Aaltomaa S, Nurmi M, Parpala T, Tammela T, toim. Urologia. 3., uudistettu painos. Helsinki, Kustannus Oy Duodecim, 2013, s. 35–37.