Slide Slide2

Suomalaiset eturauhassyöpää käsittelevät väitöskirjat

FinnProstata

FinnProstata on suomalainen eturauhasyövän tutkimiseen keskittynyt ryhmä, joka koostuu pääasiassa eri puolella Suomea toimivista urologeista ja onkologeista. Ryhmän perusti urologian professori Olof Alfthan vuonna 1980. Hyvät kliiniset tutkimukset ovat usein hyvin isoja, kalliita ja hankalia toteuttaa ja ryhmän tarkoituksena on koota yhteen suomessa käytettävissä olevat voimavarat, jotta tieteellisesti ja kliinisesti merkityksellistä urologista tutkimusta on mahdollista tehdä.

Lyhyt historiikki

SPCG

SPCG (Scandinavian Prostate Cancer Group) on pohjoismainen eturauhassyöpätutkimusryhmä, joka toimii pohjoismaisen urologiyhdistyksen (Scandinavian Association of Urology/Nordisk Urologisk Förening) alaisuudessa.

SPCG perustettiin 1981 ja sen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi professori Per Åge Høisæter. Tällä hetkellä ryhmän puheenjohtajana toimii Görän Ahlgren Malmöstä. Johtoryhmän jäsenenä ja webmasterina toimii Mika Matikainen Helsingistä.

SPCG-tutkimusryhmä on tehnyt ansiokasta tutkimustyötä, josta on osoituksena mm. SPCG-4 tutkimus. Se on toistaiksi ainoa tutkimus maailmassa, jossa on verrattu eturauhassyövän parantavaksi tarkoitettua hoitoa (tässä tapauksessa leikkaushoitoa) seurantaan ja tarvittaessa annettavaan oireita lievittävään palliatiiviseen hoitoon. Tutkimus on yksi tärkeimpiä kliinisiä urologisia tutkimuksia ja tutkimuksen tulosten perusteella voitiin todeta, että eturauhassyövän leikkaushoito lisäsi potilaiden elinaikaa.

SPCG tutkimusryhmän kotisivu