slide slide7diagnoosi

Eturauhassyövän diagnostiikka perustuu kliiniseen tutkimukseen, laboratoriokokeisiin ja lopulta eturauhasen koepaloihin. Jos syöpä löytyy, täytyy sen levinneisyys ja histologinen luokitus määrittää. Levinneisyysluokituksen perusteella hoitava urologi, yhdessä potilaan kanssa, tekee päätöksen käytettävissä olevista hoitovaihtoehdoista. Syövän käyttäytymistä voidaan ennustaa parhaiten määrittelemällä sen histologinen luokka (ns. Gleasonin luokitus). Gleasonin luokituksen tekee patologi tutkiessaan eturauhasesta otetut neulanäytteet.

Nykyään eturauhassyöpäepäily herää useimmiten koholla olevan PSA-arvon takia, ei oireiden. PSA on eturauhassyövän diagnostiikassa ja seurannassa käytettävä merkkiaine.

Paikallisesta eturauhassyövästä ei ole käytännössä mitään oireita, joten paikallista ja parannettavissa olevaa eturauhassyöpää ei mies voi juurikaan itse epäillä oireidenperusteella. Jos potilaalla on paikallinen eturauhassyöpä ja virtsaamiseen liittyviä oireita, johtuvat oireet yleensä samanaikaisesti esiintyvästä eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta, ei eturauhassyövästä.

HUS:n eturauhassyöpäpotilaan hoitopolun löydät osoitteesta:
http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/syopataudit/syopapotilaan-hoitopolut/eturauhassyopapotilaan-hoitopolku/
Voit edetä ”laatikosta” seuraavaan aina lääkärin lähetteestä seurantaan.